Kultúra

Tánc / Zene

Angolában a tánc és a zene különböző műfajok, jelentések, formák és kontextusok megtestesítője. Egyrészt a kikapcsolódást szolgálja, másrészt vallási kifejezőeszköz, gyógyító hatása, rituális, sőt társadalmi közvetítő szerepe is van. Nem korlátozódik a hagyományos és népszerű színvonalra, hanem modern nyelven is kifejezésre jut.

Angolában a táncnak és a zenének a mindennapi életben való állandó jelenléte a ritmikus struktúrák nemzetközi összehangolása izgalmas kulturális hátterének terméke. A szoros családi, baráti és szomszédi kapcsolatokkal kezdve ezt a kötődést a fiataloknak a különféle társadalmi ünnepeken való részvétele tovább erősíti, mivel a fiatalok azok, akik a művészi és kulturális események legaktívabb résztvevői, amelyekben a tánc és a zene elsősorban, a kultúra pedig általában véve, az integráció és az angolai identitás megőrzésének kimutathatóan döntő tényezője.

Angola jelenleg közben más országok, pl. Brazília, Mozambik és a Zöldfoki Szigetek, kultúrájában dívó áramlatokkal is keveredik. Ezáltal Angolában ma a legkülönfélébb zenei stílusok megtalálhatók, amelyek közül a kiemelkedik a Semba, Kizomba és a Kuduro.

Események

Néhány tipikus parti Angolában:

• Tengerparti partik

Ezeket a hagyományos fesztiválokat „tengerparti partiknak” nevezzük, amelyekre Namibe városában kerül sor. Ezek a fesztiválok egy ősi kulturális, kikapcsolódási és sport hagyomány részei. Általában a nyári szezonban kerülnek megrendezésre, és hagyományosan mezőgazdasági, halászati, építőipari, olajipari és állattartási termékeket is kiállítanak.

• Karnevál

Minden évben több karneváli csoport vonul végig Luanda és Benguela főutcáin.

• Muxima –i Miasszonyunk Ünnepe

A Muxima-i szentély a Bengo tartományban lévő Kissama községben található, és egész évben sok ezer hívő keresi fel. Nagyon népszerű fesztivál, amely évente megrendezésre kerül, és vallási jellegénél fogva elkerülhetetlenül sok turistát vonz.

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

2018.11.13
Angola függetlenségének 43. évfordulója
Angola függetlenségének 43. évfordulója
tovább
2018.10.17
Az angolai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének delegációja a KKI-ben
Magyarországi hivatalos látogatásuk részeként az angolai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (Instituto Superior de Relações Internacionais, ISRI) delegációja a Külügyi és Külgazdasági Intézet vendége volt október 17-én.
tovább
2018.07.27
Grillparty a búcsúzó palesztinai és egyiptomi nagykövet tiszteletére
Grillparty a búcsúzó palesztinai és egyiptomi nagykövet tiszteletére
tovább

Hírlevél