Földrajz

Földrajzi szélesség:     Észak: 04°22'G           Dél: 18° 02'G

Földrajzi hosszúság:   Nyugat: 11°41'E.G.    Kelet: 24°05'E.G.

Angola, hivatalos nevén Angolai Köztársaság, nyugat-afrikai ország, amely északon és északkeleten a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, keleten Zambiával, délen és nyugaton az Atlanti óceán mossa határait. Része továbbá a Cabindai enkáve, ami által északi határa a Kongói Köztársaság.

Az ország több zónára osztható: a Namíbiától Luandáig terjedő száraz tengerparti csíkra, egy nedves belső fennsíkra, egy száraz szavannára délen és délkeleten és trópusi őserdőre északon és Cabindában. A Zambezi folyó és a Kongó folyó több mellékfolyója Angolában ered. A tengerparti sávot a hideg benguelai áramlat mérsékli, ami által éghajlata a perui vagy alsó-kaliforniai tengerparti éghajlatra hasonlít.

Van egy rövid esős időszak februártól áprilisig. A nyár forró és száraz, a tél enyhe. A belső fennsík enyhe éghajlatú, novembertől áprilisig esik az eső, amit májustól októberig hűvösebb, száraz időszak követ. A tengerszint feletti magasság általában 1,000 és 2,000 méter között van. Északon és Cabindában az év legnagyobb része esős.

 

Válasszon nyelvet: pt hu en


Események

Esemény archivum

Hírlevél